3 простих способи зберегти печінку здоровою

3 простих способи зберегти печінку здоровою

Печінка – унікальний орган, який має здатність до регенерації. Може відновитись, якщо живі хоча б 25% клітин. З іншого боку, у печінці немає нервових волокон, тому часто про проблеми з нею пацієнт дізнається надто пізно.

Функції печінки

Печінка виконує велику кількість функцій в організмі:

  • Очищає кров від токсинів, фільтруючи її крізь себе.
  • Виробляє жовч та інші речовини, необхідні травлення.
  • Бере участь в обміні ліпідів, вітамінів та мікроелементів.
  • Синтезує необхідні для життя білки, жирові та вуглеводні сполуки, гормони.
  • Накопичує залізо, глікоген та інші речовини.
  • Синтезує фактори зсідання крові.

Порушення роботи печінки призводить до порушень обміну речовин, травлення, зниження захисної функції органу щодо токсинів та інших чужорідних речовин, що потрапили в організм. Які нормальні розміри печінки у дорослих та дітей читайте тут https://olgrad.kiev.ua/rozmiri-pechinki-v-normi-u-doroslix-i-ditej-na-uzi-tablicya/.

Чому печінка може відновлюватись?

Функціональна одиниця печінки – гепатоцит. Вони становлять до 60% від усіх клітин органу та пошкоджуються при хворобах та інтоксикації організму. У печінці дорослого близько 250 мільярдів гепатоцитів. Регенерація печінки можлива завдяки розподілу гепатоцитів. Ці клітини здатні відновлюватися краще і швидше за інші тканини організму.

Цікаво! Здатність печінки до регенерації відбито у міфі про Прометея – давньогрецькому титані, який потай від Зевса поділився знаннями з людьми, за що і був покараний. До скелі, куди прикували Прометея, щодня прилітав орел і клював його печінку. За ніч орган поновлювався, а вдень історія повторювалася.

Що негативно впливає печінку?

Найбільш часті захворювання печінки мають запальний характер. При них клітини печінки уражаються вірусами (гепатит А, В і С) або токсичними речовинами. І чим частіше виникають запалення та відбувається агресивний зовнішній вплив, тим швидше відбувається загибель гепатоцитів та їх заміщення сполучною тканиною. Як результат – орган не може працювати на повну силу.

Є низка факторів, що призводять до пошкодження печінки без інфекцій. Розберемо, на що варто звернути увагу, щоби зберегти здоров’я печінки.

Відмова від алкоголю

Саме в печінці відбувається його розщеплення, а продукти розпаду і надають руйнівну дію на оболонки гепатоцитів. Результат – клітини гинуть.

При рідкісному вживанні алкоголю кількість загиблих клітин мало, порушення функції органу мінімальні. Але при регулярному вживанні спиртних напоїв або тривалому періоді, коли кількість випитого велика, ситуація вже загрожує порушеннями. У печінці накопичується жир, виникає стеатоз чи рання стадія алкогольної хвороби печінки. Якщо не вжити заходів на цьому етапі, розвивається алкогольний гепатит у легкій (або ні) формі, що зрештою призводить до алкогольного цирозу – рубцювання тканини печінки та незворотних ушкоджень та порушень у роботі органу.

Цікаво! Чи є безпечна доза алкоголю? ВООЗ допускає вживання не більше 20 г алкоголю (у перерахунку на чистий спирт) на день для жінок та не більше 40 г для чоловіків. При цьому мають бути перерви щонайменше в 2 дні між прийомами алкоголю та достатнє вживання води одночасно з алкоголем.

З іншого боку, рекомендації Європейської асоціації гепатологів суворіші – безпечної дози алкоголю немає. Як і поділ алкоголю на умовно «хороший»: коньяк, натуральне вино. І навіть якісний алкоголь – фактор ризику для печінки.

3 простих способи зберегти печінку здоровою

Корекція живлення

Найкращий помічник у нормалізації роботи печінки – збалансоване харчування та скорочення продуктів з високим рівнем жирів та цукру. Особливо сприятливий вплив виявлено у продуктів з м’якою жовчогінною дією. Це мінеральні води, гарбуз, томати, буряк, морква, зелень, ревінь та шпинат та інші овочеві страви.

Фізична активність

Сприятливу дію на печінку має будь-яке фізичне навантаження: ходьба, плавання, тренування в спортзалі. Сидячий спосіб життя – один із факторів ризику неалкогольної жирової хвороби печінки (НАбж), при якій також відбувається її переродження.

Як помітити проблеми з печінкою?

Більшість захворювань печінки на початкових стадіях протікає безсимптомно. Ознаки, на які найчастіше звертають увагу:

  • Швидка стомлюваність.
  • Пожовтіння шкіри та білків очей.
  • Сухість і свербіж шкіри.
  • Поганий апетит, нудота.

Але такі ознаки можуть бути мало вираженими, схожими на нормальну перевтому або з’явитися вже на пізніх стадіях захворювання. Тому, найкращий спосіб контролювати стан печінки – періодично робити УЗД та аналіз крові з певними показниками (печінковий профіль). Лікарі рекомендують проводити такий контроль щорічно під час планових чек апів здоров’я.

3 простих способи зберегти печінку здоровою

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Пролистать наверх