Город

Варення – супер рецепти для заготовок з абрикосів!

Янтарне абрикосове варення без варіння. Апшеронський абрикосовий джем. Іранські абрикосові цукати з мигдалем. Кращі варіанти десертних заготовок з абрикоса.

Абрикос – головний плід нашого довголіття! Найбільш вікові довгожителі проживають на кордоні Ірану і Пакистану, в долині річки Хунза. Народність так і називається – Хунзакути.

Середня тривалість життя в цій місцевості – 120 років. Відомі довгожителі, які живуть повноцінним життям до 160 років і більше.

Хунзакути дуже працьовиті, рухливі і життєрадісні. Вони купаються в холодних гірських річках навіть у зимові холоди, дуже багато рухаються в основному по гірській місцевості. Але головний секрет їх довголіття – раціон харчування.

Місцевість, де проживають Хунзакути, задоволена мізерна, засушлива і камениста. Головним і основним джерелом харчування там є абрикоси. Їх хунзакути сушать і разом з кісточкою і без. В’ялять половинки абрикосів для самого популярного в місцевості напою. Щось на зразок нашого компоту, але з різними добавками.

Завдяки сушеним абрикосам хунзакути без особливих проблем переживають так званий голодний період, а саме мізерну довгу зиму і ранню весну. Весь цей термін вони готують той самий відвар і п’ють протягом дня тільки його.

Вчені, що проводили дослідження в цій місцевості області довголіття, відзначили, що навіть їх організм помітно оздоровився і зміцнів, а деякі хвороби після такої “терапії” і зовсім зникли.

Думаю, варто відродити культуру пиття компотів із сухофруктів хоча б у тому обсязі, в якому їх вживали в СРСР.

Абрикоси – справжній дар природи, адже крім своїх оздоровлюючих властивостей, вони смачні, соковиті й ароматні. Є величезна різноманітність сортів і видів абрикоса. Від дрібного сухуватого і кислуватого дичка до великого м’ясистого північно-кавказького “Краснощок” або медово-солодкого вірменського “Шалаха”.

Пропоную вашій увазі кращі, на мій погляд, рецепти заготовок з цього прекрасного плода. Гарні вони тим, що в підсумку ви отримаєте продукти якості «Люкс» здатні не тільки доставити гастрономічне задоволення, але і здивувати всіх своїм, не побоюся цього слова, шикарним видом.

Медове варення, прозорі, як бурштин, цукати і щільний яскравий джем виглядають надзвичайно красиво і дуже апетитно.

Іноді трапляється таке: їдеш в гості і не знаєш, що подарувати. В цій ситуації вас виручить коробочка з цукатами або симпатична баночка варення або джему. Дрібниця, а дорогого коштує.

Яентарное абрикосове варення без варіння.

Абрикосове варення без варіння

Саме цей рецепт як не можна краще підходить для ніжної м’якоті абрикоса. У підсумку ви отримаєте смачне варення з медово-бурштиновим сиропом і яскравими, як сонечко, часточками абрикосів.

Для варіння варення обов’язково беріть тільки самі щільні абрикоси. Краще навіть злегка недостиглі, але ароматні і без великих пошкоджень на шкірці, так як вони після варіння нікуди не зникнуть.

Для варення вам знадобиться:

Абрикоси без кісточок – 2 кг, цукор – 2 кг, вода питна – 100 мл, лимонна кислота – 5 р.

Абрикоси потрібно ретельно промити в прохолодній воді, потім обсушити і розрізати на дві половинки. Кісточки вам не знадобляться.

Складіть половинки абрикосів в широку ємність (таз або каструлю).

В окремій каструлі зваріть сироп. Висипте цукор у підготовлену каструлю, додайте лимонну кислоту і влийте воду. Поставте каструлю на середній вогонь. Потрібно піти проти всіх правил варіння сиропу і почати цукор досить активно перемішувати. Доводити цукор до повного розчинення не потрібно. Тут головне цукор нагріти до високої температури. Цукровий пісок буде в активному процесі танення.

Як тільки ви зрозумієте, що цукор вже сильно нагрівся, зніміть каструлю з вогню і залийте гарячою цукровою масою абрикоси. Поле того, як ви заллєте цукром фрукти залиште їх у спокої години на 4. Абрикоси перемішувати не потрібно. Дуже важливо покрити сиропом весь верхній шар абрикосів, так як не покриті цукром абрикоси досить сильно потемніють і ви вже нічим не зможете це виправити.

Після зазначеного часу в ємності з абрикосами утворюється велика кількість сиропу. Злийте його в окрему каструлю. Намагайтеся при цьому якомога менше травмувати половинки абрикосів. Злитий сироп поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть сироп 10 хвилин при постійному активному кипінні. Обов’язково сироп перемішуйте протягом усього часу кипіння, так як він буде добре піниться і може втекти з каструлі.

Знову залийте половинки абрикосів гарячим сиропом. Обережно шумівкою притапливайте абрикоси, вам потрібно щоб вони повністю поринули в сироп. Залиште абрикоси в сиропі на годину, півтори. Потім знову акуратно злийте сироп і поставте його варитися на 10 хвилин, при активному кипінні і помішуванні.

Вам потрібно буде повторити маніпуляції з варінням, заливкою та зціджуванням сиропу в загальній складності 4 рази. Перший раз заливаєте абрикоси гарячої цукровою масою і ще 3 рази киплячим сиропом. Перед останньою 4-ої заливкою підготуйте банки і кришки. Стерилізуйте їх будь-яким зручним способом.

Після того як ви заллєте половинки абрикосів сиропом в 4-раз, дайте їм прогрітися в сиропі пару хвилин і варення розкладіть по банках.

Баночки укупорьте стерилізованими кришками і переверніть догори дном. Укрийте баночки теплим пледом і залиште під ним до повного охолодження.

Таке варення зберігається протягом року при кімнатній температурі в сухому і темному місці.

Із зазначеної кількості інгредієнтів у вас вийде 2,5 – 2,3 л варення.

Апшеронський абрикосовий джем

Смачний джем з абрикосів за рецептом азербайджанських господинь. Для джему краще всього брати абрикоси хорошій ступеня стиглості. Джем виходить дуже щільним, з приємною неоднорідною структурою і ароматом ванілі, апельсина і, звичайно, абрикоса.

При варінні цього джему використовується дуже грамотний прийом, що дозволяє вам, сказавши чарівні слова «горщик варись», залишити вариться джем на плиті без вашої участі.

Цей абрикосовий джем як не можна краще підходить для ґрунтовки тортів перед покриттям їх кремом або для промазки бісквітних коржів. Його додають в улюблені всіма пісочні кошики з білковим кремом. Їм прослаивают і австрійський шоколадний торт «Захер», і нашу «Праги» і використовують для виробництва різноманітних кондитерських виробів.

І, звичайно, він хороший сам по собі в якості смачного і корисного доповнення до чаю.

Вам знадобиться:

Абрикоси – 3 кг, цукровий пісок – 1 кг, ванілін – 1 г, цедра 2-х апельсинів, питна вода – 150 мл

Видаліть кісточки з абрикосів і зріжте шкірку з пошкодженнями.

Складіть абрикоси в каструлю, влийте в них воду і викладіть на абрикоси спіральки апельсинової цедри. Цедру з апельсинів зрізайте акуратно, не зачіпаючи білий шар пульпи, так як вона може надавати гіркуватий присмак.

Щільно накрийте каструлю з абрикосами кришкою і поставте її на невеликий вогонь на 3 години. За цей час чіпати каструлю і тим більше перемішувати її вміст категорично забороняється. Ви можете порушити шар рідини, що утворився на дні каструлі і абрикоси почнуть пригорати. І тоді вам доведеться абрикосову масу постійно перемішувати.

Через 3 години видаліть апельсинову цедру і вичерпайте ополоником виділився з абрикосів зайвий сік. Видалення соку дозволить значно скоротити час уваривая абрикосів, тому постарайтеся вичерпати половину всього утворився соку. Весь сік, звичайно, видаляти не потрібно, так як цукру буде складно розчинитися.

Всипте до абрикосам цукор і ретельно перемішайте абрикосову масу. Тепер вам потрібно буде періодично перемішувати абрикоси, щоб вони не пригоріли і цукор на дні каструлі не почав карамелізуватися.

Пробийте абрикосову масу заглибним блендером. Тільки не треба все абрикоси подрібнити в пюре. Від загальної маси потрібно залишити відсотків 25-30 неперемелених абрикосів. Вони звичайно все одно сильно розваряться, але саме такий джем, з вкрапленнями цільних шматків м’якоті виглядає як кращий «хендмейд» продукт.

Варіть джем до значного загустіння маси. Визначити потрібну консистенцію ви можете завдяки абрикосовим «гейзерів».

У процесі варіння розм’якшення абрикосова маса почне «вистрілювати» сік, так само як гейзер викидає воду зі своїх глибин. У цей період варіння потрібно бути максимально обережним, так як краплі гарячого соку можуть здорово вас обпалити. Накривати каструлю кришкою не рекомендується, так як волога не буде так активно випаровуватися і процес варіння дуже затягнеться. А це негативно позначиться на кольорі і смаку джему.

Коли ви помітите, що абрикосові гейзери почали вистрілювати вже не сік, а щільну однорідну масу, значить джем готовий. Тоді вмішайте в джем ванілін, все добре розмішайте і розкладіть джем по стерилізованим баночках. Розкладайте джем поки він дуже гарячий.

Баночки укупорьте стерилізованими кришками і переверніть їх догори дном. Накрийте баночки пледом і залиште там до повного охолодження.

Іранські цукати з мигдалем

Іран займає друге місце в світі по виробництву абрикосів. Там вміють їх і заготовити про запас, і приготувати пікантний соус до м’яса або зробити з них дуже смачний десерт.

Чудове ласощі – іранські цукати з абрикосів виходять практично прозорими і дуже ароматними. Звичайно, ви можете зробити їх і без мигдалю. Або замість мигдалевих горішків використовувати ядерця від абрикосових кісточок. Але тоді ці ядерця потрібно обов’язково зварити в сиропі, підсушити і тільки потім використовувати.

Мигдаль так само вимагає попередньої підготовки. Горішки потрібно обшпарити окропом, видалити шкірку і підсушити в духовці або на сковороді. В Ірані для посилення аромату мигдаль умочують в мигдалеву есенцію. Але це не обов’язково.

Для отримання бездоганних цукатів знадобляться дуже щільні, мало недоспавшие абрикоси. Деякі господині обов’язково зрізують з них шкірочку. Цей прийом дозволяє отримати більш прозорі цукати. Справа тоскне, але не найскладніше. Гострим ножем для чищення овочів постарайтеся дуже акуратно зняти тонкий шар шкірки з кожного абрикосика.

І ще один нюанс. Купуючи не самі спілі абрикоси, а саме такі й потрібні, складно зрозуміти, яким за зовнішнім виглядом буде стиглий абрикос цього сорту. Справа в тому, що найяскравіші бурштинові цукати можна отримати тільки з світлих плодів. А якщо ви будете використовувати абрикоси, плоди яких, встигаючи, червоніють, то і цукати у вас вийдуть темнуватими і не надто прозорими. Але це справа смаку.

Для приготування вам знадобиться:

Абрикоси – 3 кг, цукор – 1 кг, вода питна – 300 мл, мигдаль – по рахунку (дрібні абрикоси кладуть по одному горішку, а у великі по два), сода питна – 30 г, лимонна кислота – 4 р.

Перед очищенням абрикосів приготуйте содовий розчин. Він потрібен для того, щоб очищені абрикоси не потемніли і придбали необхідну еластичність. На 1 л холодної води додайте 10 г питної соди. Всього вам знадобиться 3 літри води. Абрикоси повинні бути повністю занурені в содовий розчин. Якщо вказаної кількості буде недостатньо, приготуйте додатковий содовий розчин і залийте їм непокриті очищені абрикоси.

Очищені від шкірки абрикоси залиште в содовому розчині на 1 годину. Потім відкиньте абрикоси на сито і обмийте їх під проточною водою.

Тепер потрібно видалити кісточки з абрикосів. Для цього використовують пластикову або металеву трубочку діаметром близько 6-7 мм Можна використовувати частину від звичайної кулькової ручки або олівця. Затисніть абрикос в долоні і обережно проткніть його з нижнього кінця трубочкою. Краще протикати з боку плодоніжки. Кісточка прорве м’якоть абрикоса і вискочить з нього. Постарайтеся все робити максимально акуратно, щоб не розламати абрикос.

У каструлі з широким дном зваріть сироп з цукру і води. Всипте в каструлю цукор, додайте воду і поставте все на середній вогонь. Доведіть масу до кипіння і дочекайтеся повного розчинення цукру. Не забудьте додати в сироп лимонну кислоту. Це потрібно, щоб сироп не кристалізувався. Покладіть її відразу після закипання сиропу.

Викладіть в сироп промиті і обсушені абрикоси, збільште вогонь до максимуму, доведіть сироп з абрикосами до кипіння і варіть абрикоси в киплячому сиропі рівно 5 хвилин. Під час варіння обов’язково поливайте вискочили з сиропу абрикоси самим сиропом, щоб вони не потемніли.

Тепер зніміть абрикоси з вогню. Вам потрібно придавити абрикоси кришкою або тарілкою, щоб під час охолодження абрикоси були повністю занурені в сироп.

І кришка, і тарілка повинні бути по діаметру менше діаметру каструлі, так як через щілину, що залишилася, має відбуватися активне випаровування. Ті частини абрикосів, які потраплять в цей отвір потрібно накрити змоченими в сиропі паперовими рушниками. Інакше вони значно потемніють.

Зверху на кришку або тарілку потрібно поставити досить важкий вантаж вантаж. Ви можете використовувати каструлю або банки з водою. Вкрай важливо занурити всі абрикоси в сироп.

Дайте абрикосам повністю охолонути. Ви можете залишити їх під вантажем мінімум на 4 години, максимум на ніч.

Остиглі абрикоси потрібно вийняти з сиропу. Сироп поставте на сильний вогонь, доведіть до кипіння і варіть при досить активному кипінні 25 -30 хвилин. Сироп повинен випарувати зайву рідину і трохи загуснути.

Знову покладіть в сироп абрикоси, доведіть сироп до кипіння і варіть абрикоси 5 хвилин.

Зніміть з вогню і знову встановіть на абрикоси вантаж. Вантаж повинен бути легше. Так як абрикоси після другої варіння стали набагато ніжніше. Але фрукти повинні залишатися повністю в сиропі. Залиште абрикоси в такому вигляді на 4 – 8 годин.

Тепер вам потрібно ще раз повторити процедуру. Вийняти з сиропу абрикоси, уварити сироп, викладіть в нього абрикоси, довести до кипіння, проварити в сиропі 5 хвилин. Обов’язково перевірте консистенцію абрикосів. Якщо абрикоси після другої варіння стали м’якими і еластичними варіть їх 1 хвилину, але якщо вони твердуваті, варіть 5 хвилин. Твердуваті абрикоси в процесі сушіння можуть потемніти і не висохнути.

Знову поставте на абрикоси вантаж і дайте їм охолонути в сиропі.

Остиглі абрикоси потрібно викласти для сушіння на застелений харчовою плівкою піднос або тарілку. Намагайтеся максимально струшувати сироп з абрикосів, так як зайвий сироп буде дуже довго сушитися. У кожен абрикос акуратно вкладіть горішок або два і розкладіть їх на блюді, залишаючи між абрикосами відстань у півтора, два сантиметри.

Сушіть цукати при кімнатній температурі від 4 до 7 днів. Час сушіння залежить від температури в приміщенні і розміру плодів. Періодично поправляйте абрикоси і перевертайте їх з одного боку на іншу.

В сушарці абрикосові цукати потрібно сушити при 40-50 С. Вище не слід, інакше вони деформуються і потемніють.

Через три дні цукати потрібно злегка прокатати качалкою, для того щоб надати їм правильну форму. Розмістити цукати між двох аркушів пергаменту і прокатайте їх качалкою. Не натискайте на них занадто сильно. Потрібно тільки надати цукатам плосковатую поверхню

Готові цукати можна посипати цукровою пудрою або перекласти листами пергаменту. Зберігайте їх у картонних коробках або в паперових упаковках. А от паперові упаковки з цукатами можна покласти в більш великі пластикові або металеві короби.

Якщо процес сушіння пройшов якісно, такі цукати можуть зберігатися до двох років, але, зрозуміло, в правильній упаковці.