Той раз, коли я випадково кинув бадьян в м’ясо, змінив все на моїй кухні
Скільки себе пам’ятаю, завжди була з різними приправами і прянощами на «ви». Так що не дивно, що аніс і бадьян я вважала однієї і тієї ж спецією. Однак виявилося, що це не так.
Бадьян виглядає як маленькі зірочки. Аніс ж, по суті, є просто невеликими насінням з хвостиками. Мені ця спеція нагадує маленькі висушені плоди агрусу. Як їх використовувати і які страви краще всього додавати, розповідаю докладно далі в статті.
Аніс і бадьян
Давай почнемо з визначень, щоб раз і назавжди запам’ятати, ніж аніс і бадьян відрізняються один від одного. Все просто! Бадьян – це сухий плід, його збирають з дерева. Аніс – це насіння, їх збирають з однорічного рослини.
Ці спеції по-різному вирощують, проте вони схожі за своїм ароматом. Власне, тому їх часто плутають. Аніс почали використовувати в кулінарії дуже багато років тому. Пряність додавали в основному в різні міцні напої.
Бадьян пахне більш пряно і яскраво виражено. У нього солодкувато-гіркуватий присмак, завдяки чому його можна використовувати для приготування як солодких, так і солоних страв. Головна особливість цієї спеції в тому, що вона вміло підкреслює смакові якості будь-якої вигадки.
А як бадьян красиво виглядає! Зірочки складаються з 6 або 8 загострених сегментів, в яких знаходяться насіння. Саме в них концентрується смак і аромат спеції. Купуючи бадьян, обов’язково перевіряй, чи є ці насіння в зірочках.
За запахом анісу також нагадує щось середнє між фенхелем, чебрецем і гвоздикою. Однак аромат цієї спеції набагато потужніше і насиченішим. Тому для приготування однієї страви, як правило, вистачає 1-2 зірочок. Дуже економно!
У кулінарії також використовують мелений бадьян. Це порошок насиченого коричневого кольору. Витрачається він теж дуже довго: досить лише однієї щіпки такої приправи, щоб смак страви заграв новими фарбами.
В які страви можна додавати бадьян
У країнах Азії бадьян дуже популярний. Там він замінює звичний нам лавровий лист. Так що його найчастіше додають у м’ясні та рибні страви, а також з його допомогою розкривають смак овочів. Ідеально додавати цю спецію у страви, які довго готуються. Це може бути якийсь пряний овочевий бульйон або тушковану на маленькому вогні м’ясо з овочами.
Чим довше бадьян пробуде в блюді під час повільної готування, тим краще він розкриє свій аромат і смакові властивості. Перед подачею страви спецію часто виймають – свою головну функцію вона вже виконала.
Спробуй додати бадьян в бульйон: овочевий, м’ясний, рибний або грибний. Також спеція відмінно підійде для приготування телятини або свинини. Крім того, ароматні зірочки можна додавати під час варіння круп і бобових: гречки, рису, булгуру, сочевиці, нуту, гороху.
Сміливо готуй з бадьяном різні соуси, маринади для шашлику або плов. Також мелену спецію можна додавати в тісто для випічки і напої, будь то глінтвейн, чай або кава. Головне – не переборщити з цим, інакше можна зіпсувати смак готового блюда. А ще раджу експериментувати і додати бадьян в домашнє варення або джем.
Як зберігати бадьян, щоб він не зіпсувався
У будь-якого продукту харчування є термін придатності. І бадьян не виняток. Щоб він якомога довше зберігав свій привабливий аромат і пікантний смак, його важливо правильно зберігати. Для цього достатньо перекласти спеції у скляну банку з кришкою або в герметичний контейнер. Бережи бадьян в сухому і темному місці. Кухонну шафку підійде краще всього.
До речі, у бадьяна є маса корисних властивостей. Моя колега Христина Миронюк розповіла, якими якостями володіє ця ароматна східна спеція.