Город

Салат з баклажанів на зиму “пятерочка”

Дуже смачний і чудовий салат, який я готую кожен рік, багато років поспіль. В його основі лежать найкорисніші овочі: цибуля, морква, перець солодкий, баклажани, помідори. Цих компонентів 5, і від цього і назва салату – “Пятерочка”. Кожного з п’яти найменувань овочів потрібно по одному кілограму.

Але крім цих овочів салат потрібно часник, перець чорний мелений, сіль, цукор, оцет і рослинне масло. Приготування не складна, але потребує трохи часу.

Інгредієнти

  • Баклажани – 1 кг;
  • Морква – 1 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Перець солодкий – 1 кг;
  • Помідори – 1 кг;
  • Часник – 2 головки;
  • Олія рослинна приблизно 1 склянка 250 мл;
  • Сіль і цукор – за смаком. Я кладу 1 ст. ложку з гіркою солі і 4 ст. ложки цукру;
  • Оцет (оцтова есенція 70 %) – 1 ст. ложка;
  • Перець чорний мелений – за смаком (1 чайна ложка без гірки).

Спосіб приготування

Овочі: баклажани, морква, перець солодкий, помідори вимити.

Баклажани очистити від плодоніжок і нарізати кільцями або півкільцями – залежить від товщини баклажан.

Цибулю почистити, помити і порізати кубиком.

Овочі не можна змішувати.

Далі почистити і ще раз моркву помити і нарізати її кубиками, весь кілограм. Можете натерти на корейській тертці.

У солодкого перцю видалити плодоніжку, розрізати на половинки і вичистити насіння. Перець помити, нарізати “соломкою”.

У мене два сорти помідорів: червоні і зелені. Обидва сорти повністю дозрілі. Але зовсім необов’язково додавати сорту зелених помідор, просто потрібні червоні помідори, у яких не соковита м’якоть. Наприклад, сорт “Дамські пальчики”, “Новачок”, або “Сицилійський перчик”. Вони мають округло – витягнуту форму, і їх легко можна нарізати кружечками. При цьому вони не сочатся.

Помідори нарізати кружечками.

Це зелені сорти помідор. Я їх дуже люблю.

Тепер очистити пару головок часнику.

Далі, на сковороді, або невеликому казанку накаливаем масло, наливаючи його приблизно по 1/5 склянки на кожен окремо взятий вид овочів. У добре розігріте масло насипаємо цибулю і смажимо до золотистого кольору.

Готуємо велику посуд, де інгредієнти салату будуть змішані. У мене це алюмінієвий тазик. Я в ньому варю не тільки салати, але і варення.

Обсмажену цибулю викладаємо в таз.

В казанок, або сковорідку додаємо олію і обсмажуємо моркву.

Обсмажити моркву до напівготовності і теж перекласти в таз.

Додати масло і знову обсмажити перець.

Перекласти обсмажений перець в таз, і, знову додавши масло, обсмажити до м’якості баклажани.

Обсмажені баклажани перекласти знову в таз, і на маслі, смажимо кружечки помідорів до однорідного стану. Тобто помідори повинні перетворитися в кашку.

Тепер овочі потрібно посолити і поцукрянити за смаком. Додати чорний мелений перець. Все акуратно перемішати і поставити в тазу (каструлі) варитися на середньому вогні протягом 10 – 15 хвилин.

За цей час можна простерилізувати пів літрові баночки. Банки повинні бути чисті, кришки потримати в окропі кілька хвилин. Я наливаю в кожну банку з чайника окріп, приблизно пів банки, і накриваю кришкою. І так всі банки, а перед закладанням салату, воду з банки зливаю.

Часник дрібно порізати і додати в салат, і відразу покласти ложку оцту, перемішати салат, дати йому знову закипіти, і накладати в стерилізовані банки.

Відразу ж закручувати кришки і, перевернувши догори дном, прибрати під ковдру на три години.

Зберігати салат в прохолодному темному місці, при температурі від 3 до 22 градусів С протягом одного року.

Всім приємного апетиту! Підходить як доповнення до гарніру, а можна використовувати як самостійну страву – закуску.