Кулінарія

Андреяно – вершкова паста з куркою

Сьогодні ми приготуємо не просто національний шедевр по імені «макарони в сирному соусі», а дуже смачне, при цьому просте у виконанні блюдо з бездоганною репутацією. Серед різних макаронів з соусом від простакуватих «мак енд чіз» до гламурної карбонара, паста «Альфредо» займає не останнє місце. Має свою експресивно-романтичну історію створення. Придумано в якості подяки за первістка, італійським кухарем Альфредо Ді Леліо.

Спочатку рецепт був дуже лаконічний. Читаючи про історії національних страв, несподівано зрозумів, що настільки улюблена мною в дитинстві локшина з картонної пачки, трохи недоваренная, щедро заправлений мамою вершковим маслом і щедро присипана дрібно тертим сиром, не що інше, як класична паста «Альфредо» з легким нальотом соціалізму.

Надалі рецепт багаторазово ускладнювався, трансформувався, знаходив сотні варіацій і є зараз одним з найбільш популярних варіантів «пасти в соусі».

У нашій кулінарній обоймі такий рецепт пасти теж є, хоч і має свої містечкові особливості, щоб мінімізувати час приготування і кількість брудного посуду.

В якості м’ясної компонента йде куряча грудка, але використання вже приготовленої заздалегідь курки або варено-копченої з магазину не є поганим тоном.

Адепти регіональних рецептів без сумніву відразу скажуть, що паста Альфредо робиться тільки з фетучіні, копчена курка без попереднього обжарювання – це блюзнірство, а соус немислимий без оливкової олії холодного віджиму і молодого пармезану. Все це, звичайно, правда. Тільки може бути важливіше зовсім інше?

Один народ придумав, народив, удосконалив технологію. А інший – взяв в сім’ю, любив, любив, виховував у відповідності зі своїм менталітетом. Однаково цінний той і інший? У мене особисто з цього приводу навіть сумнівів немає. Щоб зовсім припинити всякого роду претензії про автентичність і навмисного спрощення, самовпевнено назвемо цю пасту – Андреяно. Зрештою, проводячи аналогії – куплений нами за дорого породистий, в п’яти поколіннях мейн-кун Елвіс, через кілька місяців виявився кошлатим напівкровкою Афоней, але не став від цього менш обожнюваним і улюбленим.

Андреяно – вершкова паста з куркою

  • Паста (в ідеалі лінгвіні, але підійдуть будь-які) – 300 гр.
  • Куряча грудка – 1 шт. (також підійде курка, приготована напередодні, варено-копчена з супермаркету, допускається і навіть вітається додавання декількох штук печериць або глив)
  • Часник – 3 зубчики
  • Борошно пшеничне – 15 гр. (1 ст. л. )
  • Вершкове масло – 60 гр. (2 ст. л. )
  • Молоко – 250 гр. (1 склянку до країв)
  • Сир твердий – 100 гр. (в ідеалі пармезан, але у важкі часи підійде будь-який з тих що плавиться і не дає ниток пластівців і іншого)
  • Мускатний горіх мелений – 3 щіпки
  • Сіль
  • Чорний перець великомолотий
  • Опціонально (не обов’язково, але бажано)
  • Трюфельне масло – 15 гр. (1 ст. л. )
  • Петрушка зелень – кілька гілочок

Як робити

1– На середньому вогні, у товстостінній сковороді розтопити вершкове масло, додати подрібнений часник і, безперервно помішуючи, близько хвилини довести до рум’яної золотавості. Паралельно поставити на вогонь підсолену воду для варіння пасти.

2– Покласти на сковороду дрібно нарізати курячу грудку, обсмажити, помішуючи кілька хвилин (вогонь весь час середній). Якщо є гриби, додаємо їх і обсмажуємо ще хвилину.

3– Додаємо борошно, розмішуючи обсмажуємо 30 секунд.

4– Додаємо порціями молоко, розмішуємо до утворення гладкого соусу, зменшуємо вогонь на мінімум, закриваємо кришкою і готуємо близько 7 хвилин. В цей час в закипілу в каструлі воду завантажуємо пасту і готуємо звичайним способом близько 8 хвилин до готовності.

5– За хвилину до готовності пасти в соус додаємо дрібно натертий сир, сіль, мускатний горіх, трюфельне масло, розмішуємо протягом хвилини. Якщо соус дуже густий, можна додати кілька ложок окропу з каструлі з пастою.

6– Готову пасту перекладаємо в соус, добре перемішуємо, прогріваємо 30 секунд і вимикаємо нагрівання.

От і все.

Негайно подаємо і їмо самі і годуємо тих, кого любимо, присипаючи готову страву крупномолотим чорним перцем і зеленню петрушки, беручи до уваги той факт, що дана паста не з тих страв, які на наступний день стають тільки краще.